TŰZOLTÓ KÉSZÜLÉKEK ELLENŐRZÉS/KARBANTARTÁS

  • Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) rendelkezik a különböző ipari létesítmények, üzemek, stb. tűzoltó készülékekkel történő felszereléséről, a tűzmegelőzés érdekében. Ezek mennyiségét és típusát, oltásteljesítményüktől függően írja elő a rendelet, meglétüket és üzemképességüket a hatóság rendszeresen ellenőrzi.

  • Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat értelmében, az MSZ 1040/1-85 majd az MSZ EN3 szabvány alapján a hazai gyártású tűzoltó készülékeket negyedévente vagy félévente, míg az MSZ EN 3 szabvány szerinti gyártásúakat havonta, de legalább negyedévente "szemrevételezéssel", évente pedig hitelesítve ellenőrizni/karbantartani kell.

  • A havonta vagy negyedévente esedékes "szemrevételezéses" ellenőrzés/ karbantartás alkalmával Tűzoltókészülék Nyilvántartást kell készíteni, melynek tartalmi követelményeit a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság határozta meg. A nyilvántartás egy példányát a Tűzvédelmi Szabályzathoz kell mellékelni.

  • Az ellenőrzés/karbantartás során ellenőrünk meggyőződik a készülék üzemképességéről, a kisebb hibákat elhárítja, a hiányosságokra felhívja a figyelmet. A jó készüléket, tűzcsapot leplombálja, ellenőrzési bizonylattal hitelesíti, a hibásak javításáról, szállításáról, helyszíni cseréjéről gondoskodik. A hatósági bejárás során az ellenőrzési bizonylaton lévő dátum érvényességét figyelik.


ELLENŐRZÉS,
ALAPKARBANTARTÁS
RÉSZLEGES JAVÍTÁS,
KÖZÉPKARBANTARTÁS
TELJES JAVÍTÁS,
TELJESKÖRŰ KARBANTARTÁS